-

Η εκδίκηση του ποδηλάτη

Η Εκδίκηση του Ποδηλάτη
ΗΠΑ

Είναι γνωστή η συνήθεια που έχει εξαπλωθεί τα τελευταία χρόνια σε τεχνολογικά ανεπτυγμένες χώρες και περιλαμβάνει τη χρήση ποδηλάτων ως μέσο μεταφοράς μέσα στην πόλη.

Και, μπορεί στην Ελλάδα να μην θεωρούμαστε βετεράνοι της συνήθειας, έχουν παρατηρηθεί, ωστόσο, μεγάλες αυξήσεις στους αριθμούς των ανθρώπων που επιλέγουν το ποδήλατο για τις μετακινήσεις τους.

Φυσικά, για να μπορέσει μια τέτοια φιλική προς το περιβάλλον (και το κυκλοφοριακό) συνήθεια να επικρατήσει, υπάρχουν ορισμένες προϋποθέσεις, όπως για παράδειγμα – τι σας λέμε τώρα – να υπάρχουν ασφαλείς λωρίδες για τους ποδηλάτες, έτσι ώστε να μην αναμειγνύονται με τα αυτοκίνητα και θέτουν τις ζωές τους και τις ζωές των γύρω τους σε κίνδυνο.

Δεν χρειάζεται να αναφέρουμε την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας με τους ποδηλατοδρόμους που στις περισσότερες περιπτώσεις είναι κομμάτια του πεζοδρομίου για έναν μικρό περίπατο.

Θα ασχοληθούμε όμως με την περίπτωση ενός ποδηλάτη  από το Κονέκτικατ των ΗΠΑ. Ο Casey Neistat, παραγωγός ταινιών, χρησιμοποιεί το ποδήλατό του συχνά για να μετακινείται σε κεντρικές περιοχές της πόλης.

Μετά από ένα ατυχές περιστατικό, κατά το οποίο ένας αστυνομικός του έκοψε κλήση για οδήγηση του ποδηλάτου του εκτός της εγκεκριμένης λωρίδας, ο Neistat αποφάσισε να πάρει την… εκδίκησή του, δημιουργώντας ένα βίντεο που αποδεικνύει την επικινδυνότητα της οδήγησης πάνω στον ποδηλατόδρομο, μέσα στην πόλη.

Παρακολουθήστε το βίντεο:

Η Εκδίκηση του Ποδηλάτη

Όταν ο αστυνομικός έκοψε την κλήση στο Neistat, ο ίδιος προσπάθησε να του εξηγήσει ότι η οδήγηση στη λωρίδα ποδηλάτων είναι πολλές φορές πιο επικίνδυνη από ό,τι στο δρόμο.

Αν και το βίντεο της συζήτησης με τον αστυνομικό δεν παρουσιάζεται ολόκληρο, ο Neistat αναφέρει ότι ο αστυνομικός του εξήγησε πως δεν έχει σημασία και ότι πρέπει να χρησιμοποιεί την ενδεδειγμένη λωρίδα για τις μετακινήσεις του με το ποδήλατο.

Το γεγονός αυτό ώθησε τον ποδηλάτη να δημιουργήσει ένα βίντεο, στο οποίο οδηγεί φανατικά μέσα στον ποδηλατόδρομο και – όπως ήταν αναμενόμενο – πέφτει και χτυπάει συνεχώς επάνω σε οχήματα που βρίσκονται παράνομα παρκαρισμένα στα διάφορα σημεία του…

Στο τέλος του βίντεο ο δημιουργός του δηλώνει ότι οι αστυνομικοί του επέστρεψαν τα $50 που τους είχε δώσει.

Το ζήτημα όμως, για εμάς, δεν είναι τα χρήματα και το ίδιο πιστεύουμε και για τον ποδηλάτη που πήρε με αυτόν τον τρόπο την “εκδίκησή” του από τους αστυνομικούς.

Στο βίντεο θα δείτε, εκτός από τα υπόλοιπα οχήματα, ακόμα και αυτοκίνητα της αστυνομίας να παραβιάζουν τη λωρίδα για τα ποδήλατα, γεγονός που θα έπρεπε να μας προβληματίσει ως προς την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου ζητήματος από τους οδηγούς γενικά.

Να τονίσουμε εδώ ότι το να φέρνουμε απλά τους ποδηλάτες αντιμέτωπους με τους οδηγούς αυτοκινήτων δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση λύση. Απαιτείται μια καθολική στροφή στην αντιμετώπιση του ζητήματος, έτσι ώστε να υπάρξει μια σωστή και ασφαλής συνύπαρξη των μηχανοκίνητων οχημάτων και των ποδηλάτων στους δρόμους…

Βέβαια αυτό στην Ελλάδα ίσως απέχει πολύ ακόμα, αφού – και μην πείτε ότι δεν είναι αλήθεια – δεν μπορούμε να συνυπάρξουμε στους δρόμους ούτε καν με τα αυτοκίνητα που δεν είναι ίδιας μάρκας με το δικό μας…

Ας ελπίσουμε, όμως, ότι η οδηγική συμπεριφορά στη χώρα μας θα αλλάξει και ότι κάποια στιγμή θα μπορούμε όλοι μας, πεζοί, οδηγοί, ποδηλάτες, να μετακινούμαστε ειρηνικά σε πιο ασφαλείς δρόμους…

Τέλος, να σημειώσουμε ότι ο δημιουργός του βίντεο είναι παραγωγός ταινιών και λάτρεις των extreme sports, γι’ αυτό… μην το δοκιμάσετε στο σπίτι αυτό που έκανε!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ