-

Τα θυμάστε τα παιχνίδια χωρίς σύνορα;

Τα θυμάστε τα Παιχνίδια Χωρίς Σύνορα;

Τα Παιχνίδια Χωρίς Σύνορα (Jeux Sans Frontières – JSF) ήταν ένα τηλεοπτικό πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ραδιοτηλεόρασης (EBU), το οποίο ξεκίνησε το 1965 ως η διεθνής εκδοχή του γαλλικού προγράμματος Intervilles.

Η ιδέα ανήκε στον Στρατηγό Σαρλ ντε Γκωλ και είχε ως στόχο τη συμφιλίωση των νέων της μεταπολεμικής Ευρώπης, μέσα από ευρηματικά παιχνίδια στα οποία διαγωνίζονταν δήμοι και κοινότητες από διαφορετικές χώρες.

Κάθε εκπομπή διεξαγόταν σε διαφορετική χώρα και η θεματολογία των παιχνιδιών αντλούνταν συνήθως από την ιστορία και τον πολιτισμό της φιλοξενούσας χώρας. Η τελευταία εκπομπή κάθε χρονιάς αποτελούσε τον “Τελικό”, στον οποίο διαγωνίζονταν οι ομάδες που είχαν συγκεντρώσει την υψηλότερη βαθμολογία από κάθε χώρα.

H Ελλάδα συμμετέχει για πρώτη φορά το 1993. Το 1996 αποτελεί μία κρίσιμη χρονιά για τα Παιχνίδια Χωρίς Σύνορα, καθώς συνέβησαν ριζικές αλλαγές στον τρόπο διεξαγωγής του προγράμματος.

H Ελλάδα σημείωσε τρεις νίκες στα Παιχνίδια Χωρίς Σύνορα (καμία σε τελικό). Το 1995 με τη Ρόδο στο Μιλάνο, με 62 βαθμούς. Η Πάτρα, πάλι το 1995 στη Μάλτα, με 59 βαθμούς. Η τρίτη νίκη ήταν από την Κομοτηνή στο Τρέντο το 1998 με 83 βαθμούς.

Εκτός από τις νίκες όμως, η Ελλάδα φιλοξένησε αρκετές φορές τα Παιχνίδια Χωρίς Σύνορα. Αρχή το 1993 στην Αθήνα και συγκεκριμένα στο Μαρούσι.Το θέμα της εκπομπής, “Οι 12 άθλοι του Ηρακλή”.

Το 1994 τα Παιχνίδια έγιναν στον Πόρο με θέμα, “Τις περιπέτειες του Οδυσσέα”.Το 1995 πραγματοποίηθηκαν δύο εκπομπές και οι δύο στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου. Η πρώτη με θέμα “Μύθοι του Αισώπου” και η δεύτερη “Οι περιπέτειες του Θησέα”.

Δείτε παρακάτω το επεισόδιο με την  νίκη της Κομοτηνής, το 1998:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ