-

Μπορούμε να συγχωρήσουμε κάποιον, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι τον θέλουμε ξανά στη ζωή μας

Σκέψεις

Πιστεύω πραγματικά ότι η συγχώρεση είναι θεραπευτική. Ότι η συγχώρεση είναι εξιλέωση, ανεβάζει και ξεκουράζει το πνεύμα σου, είτε λαμβάνεις, είτε προσφέρεις. Πιστεύω ότι υπάρχει κάτι καταπληκτικό στο να απελευθερώνεις τον πόνο με αυτό τον τρόπο – το να γνωρίζεις ότι κάποιος σου έχει δώσει μια δεύτερη ευκαιρία ή ότι έχει αποφασίσει να δεχτεί τη συγγνώμη σου.

Η συγχώρεση είναι ισχυρή. Αλλά ορισμένες φορές στην αγάπη και στις σχέσεις, συγχωρούμε τους λάθος ανθρώπους. Ορισμένες φορές, προσδενόμαστε σε ανθρώπους που μας πληγώνουν, και πιστεύουμε ότι πρέπει να τους συγχωρούμε για να προχωρήσουμε μπροστά, να σώσουμε μια σχέση, να διορθώσουμε αυτό που έχει χαλάσει, να βάλουμε μέσα μας τελεία.

 

Από την εμπειρία μου, η συγχώρεση έχει πραγματικά αλλάξει τη ζωή μου. Έχω δεχτεί συγγνώμη από ανθρώπους που με έχουν καταστρέψει, έχω συγχωρήσει ακόμα κι αυτούς που δεν μου το έχουν ζητήσει – έχω προχωρήσει – και αυτό έχει επουλώσει την καρδιά μου με τρόπους που ποτέ δεν θα φανταζόμουν. Αλλά δεν ήταν εύκολο. Και δεν είναι όλες οι ιστορίες το ίδιο. Η συγχώρεση είναι κάτι δύσκολο, γιατί ορισμένες φορές πονά πολύ.

Αλλά ακόμα πιστεύω ότι υπάρχει μια τεράστια κρυμμένη δύναμη στη συγχώρεση επειδή μας βοηθά να απελευθερωθούμε από τα ίδια μας τα κλουβιά, από την πικρία και τον πόνο. Αλλά το ότι συγχωρούμε κάποιον δεν σημαίνει ότι του επιτρέπουμε να ξαναμπεί στην καρδιά μας. Δεν σημαίνει ότι ανοίγουμε ξανά τις πόρτες της ζωής μας ή τους προσφέρουμε το κλειδί.

Η συγχώρεση δεν σημαίνει ότι θέλουμε και να κρατήσουμε αυτό το άτομο στη ζωή μας. Μπορείς να συγχωρήσεις κάποιον επειδή σε απάτησε. Μπορεί να τον συγχωρήσεις επειδή σου ράγισε την καρδιά, επειδή σε εγκατέλειψε σε μια στιγμή ανάγκης, επειδή δεν ήσουν η προτεραιότητά του εκείνη την περίοδο, επειδή σε άφησε να φύγεις.

Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι εμπιστεύεσαι αυτό τον άνθρωπο ξανά. Η συγχώρεση δεν σημαίνει ότι είσαι υποχρεωμένος να μείνεις σε μια σχέση ή σε έναν γάμο με κάποιον που έχει καταστρέψει τη βάση αυτού που έχτισες.

Συγχώρεση δεν σημαίνει ότι συνεχίζεις να είσαι φίλος με το άτομο που σε πρόδωσε ή ότι θες ακόμα να συναναστρέφεσαι με μέλη της οικογένειας που έχουν αποδείξει ότι μπορούν να σε απορρίψουν ξανά και ξανά. Συγχώρεση σημαίνει ότι αποδέχεσαι το κακό που σου έχουν κάνει, ότι ηρεμείς την καρδιά σου και ξεκινάς από την αρχή – με ή χωρίς τον άνθρωπο αυτό• αυτό αποτελεί δική σου επιλογή.

Και χρειάζεται να θυμάσαι κάτι: δεν είναι λάθος να συγχωρείς και να αφήνεις αυτό τον άνθρωπο στο παρελθόν σου. Μη νιώθεις πίεση να μείνεις σε μια σχέση με κάποιον που σε έχει «σπάσει». Μη νιώθεις ότι πρέπει να συνεχίσεις με έναν άνθρωπο που έχει καταστρέψει τον πυρήνα του είναι σου.

Να θυμάσαι ότι η συγχώρεση δεν σε κάνει αδύναμο, αλλά σου χαρίζει δύναμη. Αρκετή δύναμη για να προχωρήσεις μπροστά και να αφήσεις εκείνον που σε πλήγωσε στο παρελθόν.

 

Η συγχώρεση είναι ένα σημαντικό και πολύπλοκο συναισθηματικό ζήτημα που ανακύπτει σε πολλές σχέσεις. Όταν κάποιος μας πληγώσει, η αντίδρασή μας είναι συχνά να νιώσουμε οργή, πίκρα και πόνο. Η διαδικασία της συγχώρεσης αφορά την απελευθέρωση αυτών των αρνητικών συναισθημάτων και τη δημιουργία ενός διαδρόμου για την εποικοδομητική ανασυνδεση με τον εαυτό μας και τους άλλους.

Συγχωρείν κάποιον δεν σημαίνει ότι εγκρίνουμε τη συμπεριφορά τους ή ότι ξεχνάμε τις πράξεις τους. Σημαίνει ότι αποφασίζουμε να αφήσουμε πίσω τον πόνο και το μίσος που νιώθουμε, και να επικεντρωθούμε στο να ξαναχτίσουμε τη ζωή μας. Αυτό είναι σημαντικό για την ψυχική μας ευημερία, καθώς η δυσκολία να συγχωρήσουμε μπορεί να μας κρατάει δεμένους με το παρελθόν και να μας εμποδίζει να προχωρήσουμε.

Αλλά πώς αποφασίζουμε αν θα επιστρέψουμε σε μια σχέση με κάποιον που μας πλήγωσε; Η επανένωση απαιτεί πολλή σκέψη και αυτοανάλυση. Πρέπει να εξετάσουμε την αιτία της πληγής, την πιθανή αλλαγή της συμπεριφοράς του άλλου ατόμου, και τη δική μας επιθυμία για επανασύνδεση. Επίσης, πρέπει να αναλογιστούμε αν υπάρχουν στοιχεία που υποδηλώνουν ότι μια δεύτερη ευκαιρία θα είναι εποικοδομητική και όχι επανάληψη των ίδιων προβλημάτων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ