-
Στις 29 Ιουνίου του 1967, το αυτοκίνητο που επέβαινε η Τζέιν Μάνσφιλντ, η «τελευταία» εκρηκτική ξανθιά του Χόλιγουντ, συγκρούστηκε με ένα τρακτέρ.
Η Μάνσφιλντ, ο σύντροφός της και ο οδηγός του αυτοκινήτου πέθαναν ακαριαία. Τα τρία παιδιά της Μάνσφιλντ, που κοιμούνταν στην πίσω θέση, επέζησαν με πολύ ελαφριά τραύματα.
Η Μαρίσκα Χάργκιτεϊ, η μικρότερη κόρη της ηθοποιού, ήταν τότε μόλις τρεισήμισι ετών. Δεν θυμάται καθόλου το ατύχημα και με δυσκολία μπορεί να φέρει στο μυαλό της, εικόνες με τη μητέρα της. Μεγάλωσε με τον πατέρα της, Μίκι Χάργκιτεϊ, και την τρίτη σύζυγό του, Έλεν.
Ο Χάργκιτεϊ καταγόταν από την Ουγγαρία και είχε φτάσει στην Αμερική με λίγα δολάρια στην τσέπη του. Κατάφερε όμως να ψηφιστεί τρεις φορές, ο ωραιότερος άντρας στο σύμπαν, κερδίζοντας έτσι μια θέση στο σόου της θρυλικής Mae West στη Νέα Υόρκη. Εκεί τον είδε για πρώτη φορά η Τζέιν Μάνσφιλντ, που τότε μεσουρανούσε στο Χόλιγουντ. Σύμφωνα με τις εφημερίδες, η Μάνσφιλντ «παρήγγειλε» τον Χάργκιτεϊ στον σερβιτόρο, λέγοντάς του: «Φέρε μου ένα ποτό και τον άντρα στη γωνία».
Ο Χάργκιτεϊ και η Μάνσφιλντ παντρεύτηκαν τον Ιανουάριο του 1958 και για πέντε χρόνια, ήταν ένα από τα δημοφιλέστερα ζευγάρια στη σόου μπιζ. Χώρισαν το 1963, ύστερα από δικαστικές διαμάχες, αλλά δεν επισημοποίησαν το διαζύγιο γιατί η Μάνσφιλντ ανακάλυψε πως ήταν έγκυος. Για να μην στιγματίσουν το παιδί, καθυστέρησαν το διαζύγιο, μέχρι τη γέννησή του. Η Μαρίσκα γεννήθηκε στις 23 Ιανουαρίου του 1964 και λίγους μήνες αργότερα, οι γονείς της χώρισαν οριστικά.
Η Μαρίσκα ήταν φοβερά δραστήρια ως μαθήτρια, αλλά στο τέλος την κέρδισε το θέατρο. Άρχισε τις θεατρικές σπουδές στο πανεπιστήμιο του Λος Άντζελες, ενώ παράλληλα συμμετείχε σε διαγωνισμούς ομορφιάς. Ψηφίστηκε Μις Μπέβερλι Χιλς και συνέχισε στο διαγωνισμό «Μις Καλιφόρνια», όπου βγήκε τέταρτη αναπληρωματική.
Όποτε κάποιος αναφερόταν στην καλλονή μητέρα της, η Χάργκιτεϊ αγνοούσε την ερώτηση και απαντούσε ότι πρότυπό της ήταν ο πατέρα της, που είχε τον τίτλο Mister Universe. «Θα μου άρεσε να γίνω η Miss Universe”, έλεγε χιουμοριστικά. Σε συνεντεύξεις της, η Χάργκιτεϊ τόνιζε ότι αν και σεβόταν την νεκρή μητέρα της, είχε ελάχιστες αναμνήσεις από τη ζωή μαζί της. Λάτρευε όμως τον πατέρα της και την μητριά της. Ο Χάργκιτεϊ ήταν το είδωλό της, ο άνθρωπος που της έμαθε τα πάντα και που πάντα την υποστήριζε.
Τα πρώτα χρόνια ως επαγγελματίας ηθοποιός, η Χάργκιτεϊ χρειαζόταν σίγουρα ψυχολογική υποστήριξη. Έβρισκε εύκολα δουλειές, αλλά σε φτηνές παραγωγές, που αποτύγχαναν εμπορικά. Έπαιξε σε θρίλερ β’ κατηγορίας, σε βίντεο κλιπ, ενώ σε μία σειρά υποδύθηκε μια αστυνομικό που έλυνε υποθέσεις με τη βοήθεια ενός σκύλου που μιλούσε. Η σειρά κόπηκε μετά από λίγα επεισόδια και η ίδια η Χάργκιτεϊ παραδέχεται ότι ήταν ένας απ’ τους χειρότερους ρόλους της καριέρας της. «Νόμος και Τάξη: Ειδική ομάδα»
Το 1997, η τύχη της φάνηκε να αλλάζει. Συμμετείχε στην αστυνομική σειρά «Prince Street», η οποία, αν και κόπηκε μετά από 10 επεισόδια, δέχτηκε πολύ καλές κριτικές. Η Χάργκιτεϊ εντυπωσίασε με την ερμηνεία της και σύντομα της πρότειναν να παίξει ένα guest ρόλο στην τεράστια επιτυχία «Στην Εντατική». Εκεί την εντόπισαν οι συντελεστές μιας καινούριας σειράς, που ακόμα βρισκόταν στο στάδιο της προετοιμασίας.
Ήταν ένα παρακλάδι της σειράς «Νόμος και Τάξη», που όμως θα ειδικευόταν σε θύματα σεχουαλικής κακοποίησης. Ο ρόλος που της πρότειναν ήταν της Ολίβια Μπένσον, η οποία είναι μια ειδική πράκτορας που έχει πέσει θύμα βιασμού και μπορεί να επικοινωνεί με τα θύματα με ιδιαίτερη ευαισθησία.
Όταν οι συντελεστές της σειράς είδαν την Χάργκιτεϊ να κάνει δοκιμαστικό μαζί με τον Κρίστοφερ Μελόνι …
Όταν οι συντελεστές της σειράς είδαν την Χάργκιτεϊ να κάνει δοκιμαστικό μαζί με τον Κρίστοφερ Μελόνι, αποφάσισαν επιτόπου ότι είχαν βρει τους δύο βασικούς πρωταγωνιστές. Η σειρά σημείωσε τεράστια επιτυχία και κέρδισε κοινό και κριτικούς.
Το 2005, η Χάργκιτεϊ βραβεύτηκε με τη Χρυσή Σφαίρα για καλύτερη δραματική ηθοποιός σε τηλεοπτική σειρά και τον επόμενο χρόνο, κέρδισε το βραβείο Emmy. Την ώρα που η Χάργκιτεϊ ανέβαινε στη
Στη συνέντευξη που έδωσε αμέσως μετά τη βράβευση, η ηθοποιός είπε ότι το μοναδικό πράγμα που θα ήθελε θα ήταν να μπορούσε να μοιραστεί τη στιγμή με τον πατέρα της. Ο Μίκι Χάργκιτεϊ πέθανε λίγες μέρες αργότερα, στις 14 Σεπτεμβρίου του 2006.
Μετά από σχεδόν δύο δεκαετίες ως «Ολίβια Μπένσον», η Χάργκιτεϊ έχει γίνει ο ανεπίσημος προστάτης των θυμάτων σεχουαλικής κακοποίησης. Λαμβάνει δεκάδες γράμματα από θύματα, που μιλούν για πρώτη φορά για την επίθεση που δέχτηκαν. Η Χάργκιτεϊ ευαισθητοποιήθηκε και ίδρυσε τον φιλανθρωπικό οργανισμό «Joyful Heart Foundation», ο οποίος προσφέρει ψυχολογική υποστήριξη σε ανθρώπους που έχουν υποστεί σεχουαλική κακοποίηση. Μέχρι σήμερα, υπολογίζεται ότι περισσότερα από 5 χιλιάδες άτομα έχουν βοηθηθεί από τον οργανισμό.
Η Μαρίσκα Χάργκιτεϊ έχει πλέον καταξιωθεί στο χώρο και ελάχιστοι είναι αυτοί που την παρουσιάζουν ως την «κόρη της Τζέιν Μάνσφιλντ και του Μίκι Χάργκιτεϊ». Μάλιστα ο πατέρας της συνήθιζε να αστειεύεται, λέγοντας ότι πλέον τον σταματούσαν στο δρόμο και τον ρωτούσαν: «Είστε ο πατέρας της Μαρίσκα Χάργκιτεϊ;»