-
Πρόκειται για μία διάσημη – θα λέγαμε – οπτική ψευδαίσθηση που διατηρεί ακόμα και σήμερα την αξία της, καθώς κρύβει μια ολόκληρη λογική και φιλοσοφία πίσω από το σκίτσο.
Ποιο από τα δύο βλέπετε εσείς; Και όταν βλέπετε τη μία εικόνα, μπορείτε να κάνετε εναλλαγή στην άλλη;
Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει σωστή απάντηση καθώς πρόκειται για μια διφορούμενη εικόνα που δημιουργήθηκε με σκοπό να παρουσιάσει το πώς το μυαλό μας έχει δύο τρόπους να αντιλαμβάνεται τα πράγματα.
Η πρώτη εκδοχή αυτής της εικόνας δημιουργήθηκε το 1892 από το χιουμοριστικό γερμανικό περιοδικό «Filiegende Blattera» αλλά αργότερα η φωτογραφία δημοσιεύτηκε από τον Ludwig Wittgeinstein στο έργο του «Φιλοσοφικά Ντιμπέιτ» ως μέσο για να περιγράψει δύο διαφορετικούς τρόπους που μπορούμε να βλέπουμε τα πράγματα.
Η φωτογραφία δεν αλλάζει αλλά η οπτική μας εμπειρία μπορεί να αλλάξει. Όροι όπως «πάπια» και «κουνέλι» κάνουν τον εγκέφαλό μας να δημιουργήσει διαφορετικές εικόνες από μία και μοναδική εικόνα.
Ο ψυχολόγος και συγγραφέας Richard Wiseman κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ικανότητα της εναλλαγής των δύο εικόνων σχετίζεται με τη δημιουργικότητά μας.
Ο ψυχολόγος Joseph Jastrow υποστηρίζει ότι η ταχύτητα με την οποία θα δούμε το ζώο είναι μια μετάφραση του ρυθμού εργασίας του εγκεφάλου. Μπορείς επίσης να δώσει στοιχεία σχετικά με το επίπεδο της δημιουργικότητας.
Το αποτέλεσμα θα μπορούσε, επίσης, να επηρεαστεί και από την εποχή του έτους, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το Πάσχα, κατά τη διάρκεια του οποίου αυξάνονται οι πιθανότητες να δείτε το κουνέλι.
Οι περισσότεροι άνθρωποι, στην αρχή διακρίνουν την πάπια και μετά διακρίνουν το κουνέλι. Το ζήτημα όμως είναι πόσο γρήγορα μπορείτε να αλλάξτε αυτήν την εικόνα στο μυαλό σας.
Χρειάζεστε πολύ νοητική προσπάθεια για να το καταφέρετε;
Το συμπέρασμα είναι ότι όσο πιο γρήγορα μπορεί ένας νους να εναλλάσσει αυτές τις εικόνες, τόσο πιο δημιουργικός είναι. Όπως ισχυρίζεται ο Wiseman, όταν αλλάζει κανείς την οπτική εικόνα από Πάπια σε Κουνέλι και το αντίστροφο δημιουργεί μια ισχυρή αλλαγή στον τρόπο που βλέπει και αντιλαμβάνεται τον κόσμο.
Όσο πιο σύντομα λοιπόν μπορείτε κάνετε αυτή την εναλλαγή στο μυαλό σας, τόσο πιο δημιουργικός, ανοιχτών οριζόντων και σφαιρικής αντίληψης άνθρωπος είστε.